Language:

AjankohtaistaSaamelaistapahtuma Pariisissa 4.-5.3.2017

maaliskuuta 16, 2017

Inarin kunta oli hallinnoimassa saamelaistapahtumaa Pariisissa; se on yksi virallisista Suomi 100 –tapahtumista, joita järjestetään tänä vuonna Suomen satavuotisen itsenäisyyden kunniaksi. Tapahtuma järjestettiin 4.-5.3.2017 Pariisin etnografisessa museossa Musée du quai Branlyssä Suomessa sijaitsevan Ranskan Instituutin johtajan Jeannette Bougrabin aloitteesta. Viikolla järjestettiin myös oheistapahtumia Pariisissa sijaitsevan Suomen Instituutin tiloissa heidän kanssaan yhteistyössä. Tapahtumassa oli yhteensä 60 osallistujaa eri puolilta Suomea ja Ranskaa.

Tapahtuman tavoitteena oli kasvattaa ranskalaisen yleisön tietoa ja kokemusta rikkaasta, monipuolisesta ja modernista saamelaiskulttuurista sekä herättää keskustelua Euroopan ainoan alkuperäiskansan, saamelaisten, oikeuksista ja yhteiskuntapoliittisesta tilanteesta. Lauantaina 4.3. järjestettiin tiedeseminaari, jonka keskusteluissa oli mukana saamelaisia ja ranskalaisia asiantuntijoita. Sunnuntaina yleisöllä oli mahdollisuus osallistua saamelaismusiikin konsertteihin, katsella saamelaisia elokuvia, tutustua saamelaistaiteilijoihin, -kirjailijoihin ja –elokuvaohjaajiin sekä käytännön työpajoissa saamelaiskäsityöhön. Mukana oli myös nuorten teatteriryhmä Utsjoelta.

Tapahtuman avasi Suomen virallisena edustajana valtiosihteeri Paula Lehtomäki, Suomi 100 –ohjelman hallituksen puheenjohtaja. Pariisissa olivat mukanamme myös Suomi 100 –sihteeristön edustajina pääsihteeri Pekka Timonen ja Lapin Suomi 100 –koordinaattori Julius Oförsagd.

Tapahtuman järjestivät yhdessä Ranskan Instituutin ja Inarin kunnan kanssa Saamelaiskäräjät, Saamelaisalueen koulutuskeskus SAKK, Saamelaismuseo Siida, Sámi Duodji ry, Kolttakulttuurisäätiö, Taiteen edistämiskeskus Taike, Oulun yliopiston Giellagas-instituutti ja Lapin yliopisto. Inarin kuntaa tapahtumassa edustivat kunnanvaltuuston puheenjohtaja Anu Avaskari, elinkeinojohtaja Samuli Mikkola ja kansainvälisten asioiden koordinaattorin sijainen Ritva Lahti.

Tapahtumaan saatiin rahoitus pääosin Suomi 100 ja Lapin Suomi 100 –ohjelmasta; loppu katettiin Inarin kunnan, Ranskan Instituutin, Saamelaisalueen koulutuskeskuksen, Taiken ja Lapin ja Oulun yliopiston omarahoituksella sekä Saamelaiskäräjien matka-avustuksella. Utsjoen teatteriryhmä kattoi matkakulunsa itse hankkimallaan rahoituksella.